Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΕΣ.

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σας περιμένουμε


Μία σύγκριση με την επίμαχη φάση του Πύργου


Ολυμπιακός - ΑΕΚ 1-2. Ο Μήτρογλου δεν βρίσκει τη μπάλα, αλλά το γκολ κατόπιν διαβούλευσης του διαιτητή Καλόπουλου, του βοηθού Σαραϊδάρη και του τέταρτου Τριτσώνη θεωρήθηκε έγκυρο.



Εδώ βλέπεται τη θέση του Μήτρογλου την στιγμή του σουτ.Είναι σε θέση οφσαιντ χωρίς να αποτελεί παράβαση.



Η μπάλα περνά,  ούτε ο τερματοφύλακας αλλά ούτε και ο επιθετικός βρίσκουν τη μπάλα


Η φάση του Πύργου





Προφανώς η φάση του Πύργου είναι καθαρότερη από αυτή του Ολυμπιακού (μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Μήτρογλου επηρεάζει αντίπαλο).  Υποκειμενικά κρίνοντας νομίζω ότι ο Μωυσάκης α) δεν κερδίζει πλεονέκτημα από τη θέση του β) δεν επηρεάζει τον αντίπαλο γ) ούτε πάιζει αλλά ούτε αγγίζει τη μπάλα.

Ο βοηθός δεν φαίνεται στην εικόνα για να δούμε πότε σήκωσε σημαία, αν "περίμενε για να δει" ή αν είχε καλή θέση. Δύσκολη φάση που ναι μεν έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στον αγώνα λόγω του χρονικού σημείου που έγινε, αλλά αυτό που παρατηρούμε εμείς με άνεση χρόνου, αυτός έπρεπε να το κρίνει σε μιλισεκόντ και μην ξεχνάμε πως δεν ειμαστε με διαιτητές επιπέδου και εμπειρίας Σουπερ Λιγκ.  

Υπενθυμίζω:

Ένας επιτιθέμενος είναι οφσάιντ και κάνει παράβαση όταν:

Α. αγγίζει ή παίζει την μπάλα

Β. επηρεάζει το παιχνίδι

Γ. επηρεάζει αντίπαλό του

Δ. κερδίζει πλεονέκτημα από την θέση του


Οι ορισµοί των στοιχείων που αφορούν την ενεργό συµµετοχή στο παιχνίδι, έχουν ως εξής: 

Επηρεάζει το παιχνίδι σηµαίνει ότι "παίζει" ή αγγίζει τη µπάλα που µεταβιβάστηκε ή την άγγιξε ένας συµπαίκτης.
 • Επηρεάζει έναν αντίπαλό του σηµαίνει ότι εµποδίζει έναν αντίπαλο από το να "παίξει" ή να του επιτραπεί να "παίξει" τη µπάλα, εµποδίζοντας προφανώς το οπτικό πεδίο του αντιπάλου ή τις κινήσεις του, ή κάνοντας µία χειρονοµία ή κίνηση η οποία, κατά την άποψη του διαιτητή, ξεγελά ή αποσπά την προσοχή ενός αντιπάλου.
 • Αποκτά πλεονέκτηµα ευρισκόµενος στη θέση αυτή σηµαίνει ότι "παίζει" τη µπάλα που αναπηδά προς αυτόν από ένα κάθετο δοκάρι ή το οριζόντιο δοκάρι ενώ αυτός είναι σε θέση οφσάιντ, ή "παίζει" τη µπάλα που αναπηδά από έναν αντίπαλο προς αυτόν ενώ αυτός είναι σε θέση οφσάιντ.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αξίζει να το δειτε

Ο Βέκιος με κεφαλιά ισοφαρίζει τον Κοφινά ( το έκοψε η λογοκρισία)


ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ VIDEO ΤΟΥ BLOG, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΚΑΙ BLOG!!!

Σχεδόν μία βδομάδα συμπληρώθηκε από την ημέρα που βγήκε στο νετ το blog του Ατρόμητου Αγίου Γεωργίου Συκούση. Όχι ότι δεν υπήρχε άλλο σαιτ για την ομάδα, αλλά εκτιμήσαμε ότι θα έπρεπε να το κάνουμε πιο «μοντέρνο».

Καταρχήν ο πρώτος που χάρηκε το blog είναι ο δημιουργός του, δηλαδή εγώ, ταυτόχρονα και ισοδύναμα η «οικογένεια» του Ατρομήτου και στη συνέχεια ίσως οι φίλαθλοι και οπαδοί των υπολοίπων ομάδων του νησιού καθώς προστέθηκε άλλη μία πηγή ενημέρωσης.

Να ξεκαθαρίσω λοιπόν μερικά πράγματα καθότι ένας φίλος το απόγευμα με ενημέρωσε και μου έστειλε, μία ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ που ανέβηκε σε ένα Χιώτικο σαιτ,  όπου προφανώς αφορά και εμένα (δεν ξέρω για άλλους), για τα δύο (προς το παρών) video που ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΑ στο blog, τα οποία ανέβηκαν στο νετ από το συγκεκριμένο σαιτ.



Να πληροφορήσω λοιπόν και να ενημερώσω άπαντες ότι:

1. Το blog του Ατρομήτου επιτρέπει, σε όποιον επιθυμεί  να χρησιμοποιήσει ότι θέλει και όπως θέλει από το περιεχόμενο του, για τον εξής απλό λόγο. Οι ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟΙ πρωταγωνιστές στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου blog, είναι η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ οι οποίοι ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ «σπάνε» κάθε βδομάδα τα ποδάρια τους στα γήπεδα. Σε αυτούς  αξίζει μία ΤΑΠΕΙΝΗ ΗΘΙΚΗ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ για την προσπάθεια τους στα γήπεδα. Μία ελάχιστη χαρά για τον ιδρώτα που χύνουν ΧΩΡΙΣ ΟΦΕΛΟΣ για τη φανέλα που πρεσβεύουν και αγαπούν.  Αν μάλιστα είχα το δικαίωμα θα «κατέβαζα» από το νετ ότι τους αφορά, να το έχουν να το δείχνουν αργότερα στα παιδιά τους και να αναπολούν τα νιάτα τους.  Στο blog είναι ΑΝΟΙΧΤΗ η επιλογή δημοσίευσης σχολίων, χωρίς να απαιτείται πρώτα η έγκριση του ιδιοκτήτη. Η μόνη παράκληση μου είναι για ΚΟΣΜΙΑ σχόλια.

2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε χρήστη του νετ, να υποκλέψει ΔΟΛΙΩΣ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ξένη πνευματική ιδιοκτησία  (εν προκειμένω ένα video), όταν από τον αρχικό ιδιοκτήτη έχει «τσεκαριστεί» στο YOUTUBE, όπου και έχει ανεβάσει το video, η επιλογή ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΑΓΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.
Όταν αυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ τσεκαριστεί από τον ιδιοκτήτη του video, ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ διότι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ στο κάθε ένα, όταν μάλιστα αυτή η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ δεν συνοδεύεται από οικονομικό όφελος της χρήσης του υλικού.

Και για του λόγου το αληθές ιδού το δείγμα από την ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του YOUTUBE:


3. Το blog του Ατρομήτου ΔΕΝ  είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεπώς ότι ανεβάζει (κείμενα, φωτογραφίες, ελεύθερα video στο νετ), δεν το κάνει για οικονομικό όφελος. Κατ’ επέκταση δεν ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

4. Στον Κ.Α.Π. του 2010, υπάρχει το άρθρο 29 με θέμα τα Ραδιοτηλεοπτικά – ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει κάποια πράγματα, για τα οποία λόγω και φιλολογικού ενδιαφέροντος, θα ζητήσω  διευκρινήσεις από την Ε.Π.Σ. Χίου.  Διότι στην προκήρυξη της Ε.Π.Σ. Χίου για το τρέχων πρωτάθλημα  http://www.eps-xiou.gr/articles#20 δεν υπάρχει σχετική αναφορά, καθώς επισημαίνει πως:
- Για καθετί που δεν προβλέπει η προκήρυξη θα γίνεται εφαρμογή του Κ.Α.Π.
- Καθετί που δεν προβλέπεται υπό του παρόντος και του Κ.Α.Π ρυθμίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ Χίου.
Για επιπρόσθετη γνώση μου, ανέτρεξα στο ελεύθερο νετ και διάβασα όλα όσα περιλαμβάνονται στο άρθρο 84  Ν.2725/1999 http://nomothesia.ependyseis.gr/eu-law/getFile/%CE%9D+2725+1999+%28%CE%AC%CF%81%CE%B8.+84%29.pdf?bodyId=897931 σε αυτά που προβλέπονται στην τροποποίηση του Ν. 3057/2002  http://www.fa3.gr/nomothesia_2/nomoth_athl/athl-dikaio/Nomos_3057_2002.htm αλλά και στο τι αναφέρει ο ειδικός επιστήμονας του Ε.Σ.Ρ. Χάρις Τσίγκος http://www.iom.gr/inst/iom/gallery/Events/Sports%20and%20Media/Tsigou%20PP%202.pdf

5. Το blog του Ατρομήτου, δεν διανοήθηκε καν, ούτε στην σφαίρα της πλέον αρρωστημένης φαντασίας, να συναγωνιστεί, συγκριθεί, καπελώσει, προσβάλει ή βλάψει κατ’ ουδέν τρόπο, τις ιστοσελίδες συναφούς περιεχομένου  και κοινού ενδιαφέροντος του νησιού, με το δικό του. Το αντίθετο μάλιστα. Όπου μας ζητηθεί αρωγή, θα το κάνουμε όπως μπορούμε ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ διότι διακατεχόμαστε από ΜΕΡΑΚΙ και ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ.

6. Το blog του Ατρομήτου, δηλώνει πως,  Απαγορεύεται το Απαγορεύειν όταν το «Απαγορευμένο» δεν Απαγορεύεται, για να το γράψω όσο πιο ευγενικά γίνεται. Το blog μπορεί να είναι «χτεσινό», ο συγγράψας και συντάξας όχι.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το οφσάιντ… η κριτική και η ημιμάθεια

Χιλιάδες τόνοι μελάνι και χαρτί καταναλώθηκαν, άπειρα πληκτρολόγια και οθόνες καταστράφηκαν, προκειμένου κάθε τρεις και λίγο να υπάρχουν αναφορές που παραπέμπουν στο ταλαίπωρο οφσάιντ.

Ο γράφων αυτές τις αράδες δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα καθότι ως φίλαθλος που του αρέσει η αντικειμενική, κατά το δυνατόν κριτική, του αρέσει να παίρνει θέση. Ενίοτε διαμαρτύρομαι από το πάγκο (κακώς) στους βοηθούς για λάθος υποδείξεις τους στο οφσάιντ.

Ένα πρώτο επιχείρημα που μπορεί να μου αντιτάξει κάποιος είναι το εξής απλό: Είσαι διαιτητής? Έχεις παρακολουθήσει κανένα σεμινάριο διαιτησίας? Πώς έχεις άποψη για θέματα αφού δεν είσαι επαΐων.

Θα απαντήσω ότι το ιντερνετ, σε συνδυασμό με το μεράκι μου για το ποδόσφαιρο αλλά και της ενασχόλησής μου ως αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα της Ισπανίας εδώ και 10 χρόνια, με «τρίψανε» με το αντικείμενο.Με ώθησαν στο να ψάχνω, να βλέπω και να ρωτώ έτσι ώστε να μπορώ κατά το δυνατόν να έχω άποψη.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο ήταν οι διαμαρτυρίες για ένα ακυρωθέν γκολ την περασμένη Κυριακή του Πύργου Πυργίου. Στον αγώνα δεν ήμουν ενώ ως μοναδικό στοιχείο για την επίμαχη φάση είναι τρεις φωτογραφίες που μου έστειλαν.

Στο μόνο που μπορώ να βοηθήσω όσους βρέθηκαν στο γήπεδο εκείνη τη μέρα και είδαν ολοκληρωμένη τη φάση είναι τα παρακάτω τα οποία παρακαλώ να μελετήσετε:

08/01/2010 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος, επειδή διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών, υπενθυμίζει σε όλους τους διαιτητές ότι για την ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών αρκεί η εφαρμογή των Κανονισμών Διαιτησίας σύμφωνα με το άρθρο 5 του ισχύοντος Κανονισμού Διαιτησίας, που είναι υποχρέωση και καθήκον των διαιτητών να εφαρμόζουν τη διάταξη αυτή.

Η Ο.Δ.Π.Ε. προκειμένου να γίνεται ενιαία εφαρμογή των Κανονισμών, επειδή οι αποφάσεις των διαιτητών σχετικά με το οφσάιντ διαφοροποιούνται, υπενθυμίζει τα παρακάτω:

1. Την εγκύκλιο της F.I.F.A. Νο 565 / 10.4.1996
Γενικά οι βοηθοί διαιτητές (και οι διαιτητές) πρέπει να σημειώνουν έναν παίκτη, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, μόνον όταν είναι βέβαιοι, ότι έχει ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και πρέπει να τιμωρηθεί. Σε περίπτωση αμφιβολίας να μη σημειώνουν.

2. Παράβαση οφσάιντ που τιμωρείται
Ένας παίκτης, που βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, τιμωρείται μόνο εάν τη στιγμή, που η μπάλα αγγίξει ή μεταβιβαστεί από ένα συμπαίκτη του, αυτός ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ κατά την άποψη του διαιτητή, με το να:
  • επηρεάζει το παιχνίδι ή
  • επηρεάζει έναν αντίπαλό του.

3. Ορισμοί
  • «Επηρεάζει το παιχνίδι» σημαίνει, ότι «παίζει» ή αγγίζει την μπάλα, που μεταβιβάσθηκε ή ΑΓΓΙΞΕ ΕΝΑ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ.
  • «Επηρεάζει έναν αντίπαλό του» σημαίνει, ότι εμποδίζει έναν αντίπαλο από το να «παίξει» ή ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΝΑ «ΠΑΙΞΕΙ» ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, εμποδίζοντας προφανώς το οπτικό πεδίο του αντιπάλου ή τις κινήσεις του, ή κάνοντας μία χειρονομία ή κίνηση, η οποία, κατά την άποψη του διαιτητή, ξεγελά ή αποσπά την προσοχή ενός αντιπάλου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να παρατηρήσω πως αρκετοί που κάνουν ρεπορτάζ σε διάφορα έντυπα για επίμαχες φάσεις (η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση), δεν χρησιμοποιούν σωστά του ορισμούς που βλέπετε πιο πριν.  Δεν υπάρχει το «επηρέαζε» ή «δεν επηρέαζε» σκέτο. Θα πρέπει να συνοδεύεται από το τι επηρέαζε.

Η πλειοψηφία των φιλάθλων για διάφορους λόγους, δεν κάθεται να ασχοληθεί με λεπτομέρειες, επαναπαυόμενη στο κάθε καλαμαρά που γράφει πέντε αράδες,  για να διαμορφώσει άποψη. Αν λοιπόν ο γράφων είναι ημιμαθής τι περιμένουμε από τον κόσμο? 

Ένα χρησιμότατο λίνκ που εξηγεί με σαφήνεια για το οφσάιντ είναι αυτό http://www.fifa.com/mm/document/afdeveloping/refereeing/5.%20law%2011_554.pdf


Θέλετε και άλλες οδηγίες που έχουν πάρει οι βοηθοί από την ομοσπονδία τους? Ορίστε:

Το οφσάιντ είναι ένα στοιχείο του αγώνα που βαρύνει το Βοηθό Διαιτητή. Από μια υπόδειξή του, σωστή ή λάθος, μπορεί να κριθεί ένα παιχνίδι. Για την εφαρμογή του οφσάιντ, εκτός από τη γνώση του κανονισμού και τη σωστή θέση που πρέπει να έχει ο Βοηθός, υπάρχουν και κατευθυντήριες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο, στα πλαίσια της ενιαίας εφαρμογής κανονισμού.

Οι οδηγίες αυτές έχουν ως εξής:

- Όταν ένας Βοηθός Διαιτητή δεν είναι βέβαιος σχετικά με μια παράβαση οφσάιντ, τότε δεν θα πρέπει να υψώνει την σημαία του.

- Οι Βοηθοί Διαιτητές θα πρέπει να εφαρμόζουν την τεχνική "περίμενε και δες" (
wait and see), σε κάθε ευκαιρία, ώστε να έχουν την δυνατότητα να δουν την κατάληξη της μπάλας.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ένας επιτιθέμενος είναι οφσάιντ, αυτό δεν είναι απαραίτητα παράβαση. Παράβαση είναι όταν:

Α. αγγίζει ή παίζει την μπάλα

Β. επηρεάζει το παιχνίδι

Γ. επηρεάζει αντίπαλό του

Δ. κερδίζει πλεονέκτημα από την θέση του


Οι Βοηθοί πρέπει επίσης να φροντίζουν να έχουν ανοιχτό οπτικό πεδίο για καλύτερη γραμμή ορατότητας, μετακινούμενοι ανάλογα σε περίπτωση που παίκτης/ες επηρεάζει/ουν ή εμποδίζει/ουν το οπτικό τους πεδίο, χωρίς όμως να φύγουν από την ευθεία του 2ου τελευταίου αμυνόμενου.

Τέλος να συμπληρώσω κάτι που ενδεχομένως θυμάστε από το Μουντιάλ

Παίκτης που βρίσκεται εκτός αγωνιστικού χώρου δίχως την άδεια του διαιτητή, καθορίζει εκ νέου την γραμμή του οφσάιντ.



Συμπέρασμα

Πριν αρχίσουμε να ουρλιάζουμε σε εξέδρες και πάγκους, να ανοίγουμε κανένα «βιβλίο». Δεν έχουμε πάντα εμείς δίκιο. Δεν τα ξέρουμε εμείς όλα. Βλέπετε τι γίνεται σε  αγώνες Μουντιάλ με διαιτητές τεράστιας εμπειρίας. Εγκλήματα. Έχουμε την απαίτηση σε τοπικό επίπεδο ο κάθε διαιτητής ή βοηθός να είναι επιπέδου Κολίνα? Με μέτρο.

Όταν στον αγώνα του Ατρομήτου με τον Ηρακλή Θυμιανών διαμαρτυρήθηκα στον βοηθό για λάθος υπόδειξη οφσάιντ (ήταν σε παντελώς λάθος θέση), ο κύριος Γιάχος μου την «έπεσε» ρωτώντας με «τι είπατε κύριε?» με αυστηρό ύφος, για να του απαντήσω «ο βοηθός είχε λάθος θέση και εφάρμοσε λάθος τον κανονισμό. Οφσάιντ δεν υπήρχε» χωρίς περαιτέρω συνέπειες για μένα. Στο ημίχρονο πάντως πήγα στο βοηθό και του εξήγησα το λάθος του, το οποίο φυσικά δεν παραδέχτηκε. 

Καλό είναι να «διαβάζουν» άπαντες. Ο καθένας στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα την δουλειά του.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Εικόνες από το Αναγέννηση – Ατρόμητος

Διαμαρτυρίες της Αναγέννησης για τον καταλογισμό του πέναλτι

Η εντύπωση που αποκομίσαμε στο πάγκο του Ατρομήτου εκείνη τη στιγμή, ήταν πως η Αναγέννηση διαμαρτυρήθηκε για θέση οφσάιντ του Νιάκα, την ώρα που δέχτηκε τη μπάλα και όχι για τον «λανθασμένο» καταλογισμό της εσχάτης των ποινών. 
«Πάρε πρωτοβουλίες, παίξε επιτέλους τη μπαλίτσα σου αγοράκι μου…»
Ο οδοστρωτήρας Κολύβας πριν τα Λουκούλλεια  εορταστικά τραπέζια των Χριστουγέννων. Μετά...αναμένουμε με αγωνία
Ο Κύλης μετά από καιρό (επιτέλους) αποφάσισε να «κάψει» θερμίδες σε αγώνα. Οπότε είναι έτοιμος για facebook
Λιλιπούτειες μετεγγραφές από τους γειτόνους που κερδίσαμε


Γιατρός αγώνα… το Άλφα και το Ωμέγα στο γήπεδο

Νομίζω πως θα συμφωνούν άπαντες ότι πέραν της αγάπης για το ποδόσφαιρο, προέχει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα όλων των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται. Προσωπικά θεωρώ την ύπαρξη ιατρού στον αγώνα το Άλφα και το Ωμέγα. Για την παρουσία γιατρού θα πρέπει να νοιάζονται πρώτιστα παράγοντες, παρατηρητές, διαιτητές  και κάθε λογής υπεύθυνοι και μετά για όλα τα άλλα.

Ανέτρεξα σε κανονισμούς διατάξεις και νόμους για το τι προβλέπεται στην περίπτωση που ο γιατρός δεν προσέλθει σε αγώνα ή για τον αν καθυστερήσει ή αν δεν ειδοποιηθεί από το γηπεδούχο σωματείο και διαπίστωσα ένα αλαλούμ.

Θεωρητικά η προκήρυξη του κάθε πρωταθλήματος θα έπρεπε να καλύπτει επαρκώς και ξεκάθαρα αυτά τα ερωτήματα.

Πρώτη δουλειά λοιπόν να ανατρέξω στον Κ.Α.Π. http://www.epo.gr/kanonismoi/pdf/09_10/KAP_ERASITEXNIKON_PROTA8LHMATON_IOYN_2010.pdf  διότι οι κατά τόπου ενώσεις κάνουν συνεχώς παραπομπές στις διατάξεις του Κ.Α.Π. Διαβάζοντας φτάνω στο άρθρο 8 παράγραφος 2β που αναφέρει:
«…Σε αγώνες Δ Εθνικής και διοργανώσεις μικτών ομάδων ενώσεων, είναι υποχρεωτική η παρουσία ιατρού αγώνα…»

Ερώτηση: Στα άλλα πρωταθλήματα δεν είναι? Με την εις άτοπον απαγωγή συμπεραίνω πως όχι.

Ακολούθως ανέτρεξα στην λιτή προκήρυξη της Ε.Π.Χ. Χίου για το 2010 http://www.eps-xiou.gr/articles#20 όπου αναγράφει:

Το γηπεδούχο Σωματείο είναι υπεύθυνο:
-Για παρουσία ιατρού, η οποία είναι και δεσμευτική για το γηπεδούχο Σωματείο.
Η άδεια για την τέλεση των αγώνων θα εκδίδεται από την Ε.Π.Σ Χίου (Ν.3207/03). Για κάθε αγώνα το γηπεδούχο Σωματείο είναι υπόχρεο να φροντίσει
για την παρουσία ιατρού στον αγώνα και για το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης ιατρού το σωματείο είναι υποχρεωμένο
να ειδοποιήσει την Ε.Π.Σ. Χίου δύο ημέρες πριν τον αγώνα.

Ερώτηση: Υπάρχουν κυρώσεις και ποιες για την παράβαση του ανωτέρου?

Ωστόσο επειδή η προκήρυξη της Ε.Π.Σ. Χίου δεν με κάλυψε, ανέτρεξα σε ενώσεις άλλων περιοχών διαβάζοντας τις αντίστοιχες προκηρύξεις τους.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Ε.Π.Σ. Ηρακλείου  ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010 - 2011

Η ύπαρξη ιατρού στον αγώνα αποτελεί υποχρέωση της γηπεδούχου ομάδας. Πριν την έναρξη του αγώνα Κυπέλλου ή Πρωταθλήματος, ο ιατρός υπογράφει το φύλλο αγώνος με ευθύνη του διαιτητή του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση απουσίας του ιατρού, ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας. Η γηπεδούχος ομάδα χάνει τον αγώνα και της επιβάλλεται πρόστιμο 300€ το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2011

1)
 Δεν θα διεξάγεται αγώνας χωρίς την παρουσία γιατρού και εφόσον διαπιστωθεί ευθύνη του γηπεδούχου σωματείου θα επιβάλλεται ποινή σύμφωνα με το άρθρο 21 του ΚΑΠ.
2)
 Κάθε μια από τις διαγωνιζόμενες ομάδες πρέπει να είναι εφοδιασμένη με φαρμακευτικό υλικό για χρήση των ποδ/στών της.
3)
 Τα γηπεδούχα σωματεία πρέπει να έχουν στη διάθεση των διαγωνιζομένων τα φάρμακα για τις πρώτες βοήθειες, όπως προβλέπονται από την Υγειονομική Επιτροπή της ΕΠΟ και τον γιατρό του αγώνος (άρθρο 16 του ΚΑΠ).  
Το
  γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να έχει φορείο για τυχόν μεταφορά τραυματισθέντα ποδ/στη εις το όχημα που θα τον μεταφέρει σε κλινική ή νοσοκομείο.
4)
 Το γηπεδούχο υποχρεούται να καταβάλλει τη δαπάνη του ιατρού και της διαιτησίας πριν την έναρξη του αγώνα. Τυχόν άρνηση ή αμέλεια του σωματείου θα επισύρει τις διατάξεις του άρθρου 21 παραγ. 2 του ΚΑΠ.
5)
 Εφ΄ όσον τα σωματεία δεν διαθέτουν δικό τους ιατρό, αυτό πρέπει να γνωστοποιηθεί εγκαίρως στη Διοργανώτρια εγγράφως, προκειμένου να ορίζεται γιατρός από την αρμόδια επιτροπή.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Ε.Π.Σ. Κέρκυρας ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2010-2011

Σε κάθε αγώνα και πριν από την έναρξη του, πρέπει να παρίσταται γιατρός αγώνα και να υπάρχει φαρμακευτικό υλικό. Το γηπεδούχο σωματείο που για οποιαδήποτε αιτία δεν φροντίσει να υπάρχει γιατρός αγώνα πριν την έναρξή του , σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π., θα τιμωρείται με:
α) Έγγραφη επίπληξη και πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, όταν αυτό συμβεί για πρώτη φορά.
β) Αυστηρή έγγραφη επίπληξη και πρόστιμο ύψους 200, όταν αυτό συμβεί για δεύτερη φορά.
γ) Προσωρινός αποκλεισμός μιας (1) αγωνιστικής και πρόστιμο ύψους 300 ευρώ , όταν αυτό συμβεί για τρίτη φορά.

Ανάλογη ποινή θα επιβάλλεται και για κάθε άλλη φορά (μετά την τέταρτη) που το σωματείο δεν μεριμνήσει για την παρουσία γιατρού στον αγώνα.
ε) Τα μέλη του Δ.Σ. του γηπεδούχου σωματείου φέρουν την ευθύνη, που ο νόμος ορίζει, σε περίπτωση που ο αγώνας γίνει χωρίς γιατρό ή αποχωρήσει ο γιατρός κατά την διάρκεια του αγώνα.
στ) Για τη νομική προστασία και μόνο των σωματείων έναντι της δικαιοσύνης, τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να παραδίδουν, στους διαιτητές που με τη σειρά τους θα το αναφέρουν στις παρατηρήσεις του Φ.Α. και θα την επισυνάπτουν σε αυτό ειδοποίηση γιατρού. Η διαδικασία της ειδοποίησης γιατρού δεν απαλλάσσει τα σωματεία από τις παραπάνω ποινές. Η ιδιότητα του γιατρού να αποδεικνύεται με την επίδειξη της επαγγελματικής του ταυτότητας στον Παρατηρητή και τον Διαιτητή.
ζ) Σωματείο που αποδεδειγμένα θα υποκαταστήσει με οποιοδήποτε τρόπο γιατρό αγώνα θα παραπέμπεται με το άρθρο 20 του πειθαρχικού κώδικα για πλαστογραφία.
η) Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να διαθέτουν στον γιατρό αγώνα το απαιτούμενο φαρμακευτικό υλικό, μάσκα οξυγόνου (αυτό που διαθέτει η διοργανώτρια, αλλά και ότι επιβάλλεται να προμηθευτούν τα σωματεία), φορεία όπου έχουν διατεθεί, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ύψους: Α1 και Α κατηγορία: 300 ευρώ και Β’ κατηγορία: 250 ευρώ.
Την εφαρμογή της παραγράφου (η) αναλαμβάνει ο παρατηρητής αγώνα ο οποίος και αναφέρει οποιαδήποτε παράληψη στην έκθεσή του.

ΕΝΩΣΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

ΑΡΘΡΟ 14ο – Υποχρεώσεις ομάδων – Φύλλο αγώνα
1. Κάθε ομάδα προσκομίζει υποχρεωτικά στο γήπεδο 4 μπάλες αν είναι γηπεδούχος, και 2 μπάλες η φιλοξενούμενη.
2. Κάθε ομάδα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με το κατάλληλο φαρμακευτικό υλικό και να προσέρχεται στο γήπεδο μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες τυχόν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
3. Η γηπεδούχος ομάδα έχει την υποχρέωση για την παρουσία γιατρού στο γήπεδο, φαρμακευτικού υλικού, φορείου κλπ. Εάν για οποιαδήποτε αιτία δεν φροντίσει να υπάρχει γιατρός αγώνα πριν την έναρξη του, ο αγώνας θα διεξάγεται αλλά η ομάδα θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο δεν μπορεί να είναι το ίδιο για κάθε επόμενο αγώνα που δεν θα έχει γιατρό, μετά από απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής.

Ο  Καλούδης Γεώργιος ήταν ο ιατρός στον χτεσινό αγώνα της ομάδος μας

Εν κατακλείδι
Αν κάποιος βγάζει συμπέρασμα ή γνωρίζει περισσότερα για το τι ισχύει στην δική μας Ένωση ας μας ενημερώσει και εμάς, διότι αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο καθένας ανά την Ελλάδα εφαρμόζει κατά το δοκούν τις διατάξεις.
 Άλλοι δεν επιτρέπουν τέλεση αγώνα και πράττουν άριστα ενώ άλλοι ρίχνουν πρόστιμα καλυπτόμενοι πίσω από νόμους.
Το θέμα όμως είναι να καλυφθούμε πίσω από νόμους ή να έχουμε φροντίσει από πριν για την υγεία των αθλητών?

Θα με ρωτήσει κανείς γιατί τέτοιου είδους αναφορά? Υπαινίσσομαι τίποτα?
Θα απαντήσω πως όλο και κάτι έχει πέσει στην αντίληψή μου, συμπληρώνοντας επίσης ότι   
ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ* . (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 - 370 π.χ.).

Το πλέον πρόσφατο, παρολίγον τραγικό περιστατικό στον αγώνα Σαλαμάνκα - Μπέτις. Ο γιατρός αντέδρασε και έσωσε τον Μιγκέλ Γκαρθία από το μοιραίο.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Βαθμολογία (σε 14 αγώνες)

Θέση
Ομάδα
Αγων.
Νίκες
Ισοπ.
Ήττες
Γκολ Υπέρ
Γκολ Κατά
Βαθμοί
1
 ΔΑΦΝΗ
14
11
2
1
46
11
35
2
 ΚΑΝΑΡΗΣ
14
11
1
2
30
9
34
3
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
14
11
0
3
36
17
33
4
 ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ    
14
10
2
2
28
8
32
5
 ΚΟΦΙΝΑΣ
14
10
0
4
40
20
30
6
 ΌΜΗΡΟΣ
14
6
3
5
20
11
21
7
 ΚΑΡΥΕΣ
14
5
3
6
24
20
18
8
 ΗΡΑΚΛΗΣ
14
5
3
6
17
15
18
9
 ΕΛΑΤΑ
14
5
2
7
21
23
17
10
 ΚΑΛΑΜΩΤΗ
14
8
4
2
34
12
16
11
 ΠΥΡΓΟΣ
14
5
1
8
19
19
16
12
 ΆΤΛΑΣ
14
4
3
7
25
23
15
13
 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ    
14
3
1
10
14
21
10
14
 ΠΑΓΧ/ΑΣΤΕΡΑΣ     
14
3
9
9
36
9
15
 ΛΕΩΝ
14
2
0
12
9
48
6
16
 ΠΙΤΥΟΣ
14
0
14
1
80
0