Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ψαριανοί Αθληταί, Γίγαντες και Ρέκορτνμαν

Δεν πρόκειται να κάνω ιστορία, αφού το Blog είναι αθλητικό, όμως οφείλω μία ανάλογη εισαγωγή μέχρι να καταλήξω στο αθλητικό κομμάτι. Πριν μερικές μέρες είχαμε την επέτειο της τραγικότερης στιγμής στην ιστορία των Ψαρών. Το ολοκαύτωμα του Παλιόκαστρου από τους προ αιώνια προκλητικούς και αντιπαθητικούς (κατ’ εμέ) για να μην  γράψω τίποτα άλλο, Τούρκους.

Από την ιστορία γνωρίζουμε πως στα Ψαρά υπήρχαν άντρες με  Α κεφαλαίο που το έλεγε η ψυχή τους. Παλικάρια σωστά,   που αψήφησαν την ζωή τους για να σώσουν την πατρίδα μας, με πρώτον από όλους τον Κωνσταντίνο Κανάρη και από κοντά τους ανδρείους Νικόδημο  και Παπανικολή. 


Όλη την περίοδο της στυγνής Τουρκοκρατίας, ως άριστοι ναυτικοί οι Ψαριανοί  στα ταξίδια τους αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις από Τούρκους  και «αραπάδες» παλικαράδες παλαιστές.  Αυτοί οι απολίτιστοι δούλοι, μπορεί να είχαν ανεπτυγμένους μύες αλλά από μυαλό…κουκούτσι. Οπότε μερικές φορές οι Ψαριανοί που προκλήθηκαν, φρόντισαν επιμελώς να τους δείξουν τα αθλητικά τους προσόντα.

Σας παραθέτω δημοσίευμα από την πολύ παλαιά εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, κυκλοφορίας του 1932, όπου γίνεται λόγος για τα αθλητικά προσόντα των ανίκητων Ψαριανών, με ωραία περιστατικά. Επιδόσεις στην πάλη, όπου ξυλοφόρτωναν ανηλεώς τους δούλους παλαιστές των υπεροπτών Τούρκων, επιδόσεις ασύλληπτες στο τριπλούν και όχι μόνο.

Κάντε το κόπο να διαβάσετε για αυτά τα ανίκητα παλικάρια, που χάρη και σε αυτούς έχουμε την δυνατότητα εμείς σήμερα  να ζούμε (για την ώρα) ελεύθεροι. Το κείμενο υπογράφει ο Δημήτρης  Βρατσάνος, πρόγονος μάλλον του Δημήτρη Βρατσάνου προέδρου της Βουλής των Ψαρών.  

Σας βάζω σε δυο κομμάτια το απόσπασμα του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας, για να μπορείτε να το διαβάσετε ανά στήλη και ως τρίτο μπορείτε να δείτε την μπροσούρα της εφημερίδας με το θέμα στις 20 Απριλίου το 1932.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πως διαβάζουμε τις «σβησμένες» ιστοσελίδες των Blogs?

Ένας φίλος μας έστειλε ένα mail ρωτώντας αν υπάρχει δυνατότητα να διαβάζει και τις ιστοσελίδες που έχουν σβηστεί από τους ιδιοκτήτες των Blogs. Κρίναμε ότι το θέμα ίσως είναι γενικότερου ενδιαφέροντος για όσους γενικά «ψάχνονται» με τον κυβερνοχώρο, οπότε θα δώσουμε τη λύση στο φίλο μας, με ένα παντελώς τυχαίο παράδειγμα.

Πρόσωπο της εποχής στο χώρο του ποδοσφαίρου στο νησί είναι αυτές τις μέρες ο Θανάσης Γιάχος. Έστω λοιπόν ότι θέλουμε να μάθουμε αν τον έχουν συλλάβει μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση με τα στημένα, άσχετα βέβαια αν δεν έχει συλληφθεί…αλλά που να το ξέρουμε? Για αυτό άλλωστε ψάχνουμε.

ΒΗΜΑΤΑ
1) Ανοίγουμε λοιπόν την ιστοσελίδα της Google www.google.com ή  www.google.gr και βάζουμε στο πεδίο «search» ή «Αναζήτηση», τις λέξεις ΓΙΑΧΟΣ, ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ (και με μικρά γράμματα να τα γράψετε και κόμμα να μην βάλετε είναι το ίδιο).

2) Πατάμε το «search» ή αντίστοιχα την «Αναζήτηση» και σε πραγματικά μηδέν χρόνο μας βγάζει ιστοσελίδες που περιέχουν τις λέξεις που μας ενδιαφέρουν. Πάμε λογικά στην πρώτη παραπομπή. Την ώρα του παραδείγματος η συγκεκριμένη ήταν πρώτη, ωστόσο κατά την διάρκεια της ημέρας που μπαίνουν στο νετ χιλιάδες σελίδες ανα sec, ενδεχομένως αλλάξει θέση και πάει π.χ. 50η. Δεν έχει σημασία η θέση, σημασία έχει που θα βρούμε την πληροφορία που μας ενδιαφέρει.

24 Ιουν. 2011 – Ανάμεσα σ' αυτούς που συνελήφθησαν για τα "στημένα παιγχνίδια", είναι και ο διαιτητής Θανάσης Γιάχος, ο γνωστός στους Χιώτες, ...
fyllasiliasnews.blogspot.com/2011/06/blog-post_9776.html - Cached

3) Πατάμε και εντελώς τυχαία, διαπιστώνουμε ότι η ιστοσελίδα δεν βρέθηκε. Άρα συναντήσαμε  ακριβώς την περίπτωση για την οποία μας ζήτησε βοήθεια ο φίλος μας. Μας βγάζει το μήνυμα:

Η σελίδα δεν βρέθηκε

Λυπούμαστε αλλά η σελίδα που αναζητάτε στο ιστολόγιο ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ δεν υπάρχει.
Δηλαδή η ιστοσελίδα που θέλουμε να διαβάσουμε fyllasiliasnews.blogspot.com/2011/06/blog-post_9776.html  δεν ανοίγει διότι «σβήστηκε» από τον διαχειριστή του συγκεκριμένου Blog.

4) Θα παρατηρήσετε ότι στην 4η  σειρά της πρώτης αυτής παραπομπής της Google, έχει με μπλε χαρακτήρες στα δεξιά την λέξη «Cached» ή  «Προσωρινά αποθηκευμένη», (αν έχουμε ανοίξει με www.google.gr), είναι το ίδιο. Αυτές οι λέξεις όμως δεν εμφανίζονται πάντα. Το πώς και το γιατί, θα εξηγήσουμε μία άλλη φορά.
Πατάμε λοιπόν με το ποντικάκι μας στο «Cached»  και ω του θαύματος, μας ανοίγει την «σβησμένη» υποτίθεται σελίδα που θέλουμε να διαβάσουμε. Τόσο απλά.

Η Google παρέχει αυτή την δυνατότητα καθώς ακόμα και αν σβήσουμε μία ιστοσελίδα, την κρατάει υπό ορισμένες συνθήκες σαν Back Up. Λέει η Google στα ενδότερα Google takes a snapshot of each page examined as it crawls the web and caches these as a back-up in case the original page is unavailable.

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε το φίλο μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Πλήρης δικαίωση του Θανάση Γιάχου

Η Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ χτες βραδυ έβαλε τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε ο διαιτητής Γιάχος, για να αποδείξει την αθωώτητά του. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, ο Γιάχος απέδειξε ουσιαστικά το αυτονόητο...ότι δεν είναι ελέφαντας.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει το λογικό ερώτημα, μήπως στις υπόλοιπες 92.500 χιλιάδες των στοιχείων της υπόθεσης, υπάρχει άλλη σκιά για τον Γιάχο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε  ότι δεν υπάρχει.

Επίσης σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, η Κ.Ε.Δ. δεν θα προβεί τελικά στην τοποθέτηση του Γιάχου στο "ψυγείο" καθώς είναι ηλίου φαεινότερο πως ο άνθρωπος είναι αθώος. Άργησαν αλλά το κατάλαβαν και αυτοί.

Νοιώθουμε την απόλυτη ηθική ικανοποίηση, ότι σωστά πήραμε από την πρώτη στιγμή το μέρος ενός ανθρώπου που δεν έφταιγε απολύτως σε τίποτα. Επί του θέματος, ο δικός μας "δημοσιογραφικός" ρόλος ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Το μόνο πλέον που μένει, είναι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έτσι ώστε να δικαιωθεί πανηγυρικά και να ησυχάσει από την πρωτόγνωρη αλλά οδυνηρή περιπέτειά του. 

Προσθέτουμε την "σχετικά"  πιο ολοκλήρωμένη έκθεση του παρατηρητή της συγκεκριμένης αναμέτρησης.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Διαθέτουμε και εμείς διαλόγους για τα στημένα

Ας δούμε πρώτα δύο διαλόγους που υπέκλεψε ο αρχικοριός και μάθαμε (δεν έχουν βγει ακόμα στη δημοσιότητα) και μετά θα μπείτε στο νόημα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 1
Παίρνει τηλέφωνο σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ ένα πολύ χλιδάτο αρχιλαμόγιο, ο Τσάπας με τ΄ όνομα, που τον ψευτογνωρίζουν στην μικρή κοινωνία που ζει και λέει στον πράκτορα.
Ο αρχικοριός δυστυχώς προλαβαίνει καταγραφή του τηλεφωνήματος από την μέση του διαλόγου:
«…ρε ΠΡΟΠΟΤΖΗ λιγούρη, παίξε μου την 5άδα  με τα στημένα που έγραψες από ένα πρασινάκι η στήλη. Και που σε, να την παίξεις και εσύ καρφωτή όλο το χαρτί, να πας ταμείο και να κονομήσεις ρε αδερφάκι μου, που έχεις μικρά παιδιά να ταΐσεις».
Ως τίμιος άνθρωπος ο Προπατζής ανταπαντά:
«όχι, απαπαπα εγώ δεν κλέβω τον ΟΠΑΠ, δεν ρίχνω τα δελτία. Να πας αλλού».
Κάγκελο ο Τσάπας σπάει το κινητό από τα νεύρα του, χάνει ο αρχικοριός επαφή.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 2
Περνάει λίγη ώρα και μπαίνει κατά σύμπτωση στο ίδιο μαγαζί ένας τύπος άγνωστος του προπατζη, λίγο περίεργος. Του ζητάει το κουπόνι του ΟΠΑΠ, το παίρνει, βγάζει το κινητό του και παίρνει τον Τσάπα τηλέφωνο (τι σύμπτωση ε?).
Ο αρχικοριός καταγράφει και πάλι:
«Έλα ρε Μονταδόρε, πούσε ρε  γαμώτο,…ο Τριτσιμπίδας είμαι μωρέ, μια ώρα σε περιμένω? Για πες μου ρε, έχουμε τελικά τίποτα σήμερα…. Α ναι ….το 325 άσσο είπες?...μπετό?...άχαστο?.....ναι…άλλο?...ναι…ναι…από ημίχρονο αυτό?....οβερ ε?.....τζάμι. Εντάξει. Να φορτώσω, είναι τελειωμένα πριν αρχίσουν?...βάζω κεφάλι το πρώτο είπες?.....οκ ότι πεις. Μην κλείσεις το τηλέφωνο περίμενε».
Αμέσως πάει ο τυπάς στο γκισέ και λέει του πράκτορα:
«το 325 κεφάλι και τα άλλα τέσσερα που σου σημείωσα, σε ζητούμενα 3αδες, 4αδες και 5αδα, 1000 φορές η στήλη. Τα δελτία όμως θα τα ρίξουμε σπαστά για να μη φανούν πολλά σε ένα. Μπήκες?»
Ο προπατζής που μάλλον σκέφτηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο το συμφέρον του ΟΠΑΠ απαντά, με τον αρχικοριό πάντα να καταγράφει:  
«Συγνώμη κύριε αλλά από το τηλέφωνο που άκουσα πιο πριν, κατάλαβα ότι θέλετε να παίξετε στημένα ματς. Δεν γίνεται στο μαγαζί μου»
Ο τύπος σαλτάρει. Ρωτάει αν είναι μαλάκας ο προπατζής (έχει καταγραφεί  λέξη) του τραβάει και μερικά πουστριλίκια (επίσης έχουν καταγραφεί αλλά δεν τα γράφουμε) και φεύγει.
Θρύψαλα και αυτό το κινητό, τέρμα και ο κοριός.

Διαβάσαμε λοιπόν το κατηγορητήριο για μερικούς κατηγορούμενους, όπου μεταξύ άλλων ξεχωρίσαμε το εξής και βάλαμε τα γέλια μέχρι δακρύων, άσχετα αν η κατηγορία είναι όντως πάρα πολύ σοβαρή: «…αφετέρου δε προκειμένου να αποκτήσετε παράνομο περιουσιακό όφελος, είτε οι ίδιοι προσωπικά είτε δίδοντας εντολή σε τρίτους-παράνομους πράκτορες-μέλη της οργάνωσης, οι οποίοι ενεργούν για λογαριασμό σας, μεταβαίνετε σε πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπου παρίσταται ψευδώς, με συμπερασματικά συναγόμενη δήλωση, στους αρμόδιους υπάλληλους του πρακτορείου ότι παίζετε στο στοιχηματικό παιχνίδι με την επωνυμία «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» τηρώντας τις διατάξεις του Κανονισμού συμμετοχής σε αυτό του ΟΠΑΠ, υπό τους όρους της αρχής των πιθανοτήτων, δηλώνοντας με τη συμπεριφορά τους σιωπηρά ότι δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της έκβασης του γεγονότος (αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα κλπ) στο οποίο επέλεγες κάθε φορά να στοιχηματίσουν, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τους υπαλλήλους των πρακτορείων της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε. να παραλαμβάνουν τα δελτία προκαθορισμένης απόδοσης αυτών, ενώ εάν οι τελευταίοι γνώριζαν την αληθή των πραγμάτων κατάσταση, δηλαδή ότι όλοι οι επίμαχοι κάθε φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους πόνταραν οι παίκτες του Στοιχήματος για λογαριασμό σου είναι «χειραγωγημένοι», δεν θα προέβαιναν στην αποδοχή των επίμαχων δελτίων και στην εξαργύρωση αυτών για λογαριασμό της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία στην περιουσία της τελευταίας, η οποία είναι ανάλογη με τα ποσά των κερδών, με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας σου».

Άρα, τα λαμόγια ξεγέλασαν του πράκτορες του ΟΠΑΠ, ενώ αν οι πράκτορες ήξεραν τα στημένα τα ματς, δεν θα τους άφηναν να ποντάρουν, για να προστατέψουν τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ. Ουδείς αμφιβάλει για την τιμιότητα των Προπατζήδων, ΟΥΔΕΙΣ, αλλά πείτε μας ειλικρινά, σε ποιόν θα χάριζαν λεφτά τέτοιους καιρούς και θα έλεγε εγώ δεν τα θέλω για να μην χάσει ο ΟΠΑΠ? Πως θα τον αποκαλούσαν αυτόν τον πράκτορα? Όπως  το λαμόγιο ο Τριτσιμπίδας μάλλον.

Οι φίλοι πράκτορες του ΟΠΑΠ είναι τίμιοι μεροκαματιάρηδες, που επί χρόνια δουλεύουν για τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ. Έπαιρναν παλιά το ποσοστό τους από τις στήλες του ΠΡΟΠΟ και τα λαχεία, τώρα από το στοίχημα και τα κάθε λογής παιχνίδια που βάζει ο ΟΠΑΠ, για να ξεπουπουλιάζει τον κόσμο.

Ο Προπατζής που είχαμε συνηθίσει να λέμε,  προκειμένου να πάρει την άδεια υπογράφει διάφορα με την εταιρεία του ΟΠΑΠ που αφορούν τους κανονισμούς λειτουργίας. Άδεια για να κλείσει το μαγαζί του, δεν μπορεί να πάρει όποτε θέλει, όσο και αν φαίνεται παράξενο. Υποβάλει αίτημα στον ΟΠΑΠ και περιμένει έγκριση. Ταυτόχρονα είναι σκλάβος μέρα νύκτα σε μία καρέκλα, τρώγοντας ενίοτε ατέλειωτο φέσι από τους στοιχηματζήδες, ενώ η δουλειά του πλήττετε θανάσιμα από το παράνομο στοίχημα, διότι χάνει πελάτες και δελτία. Γενικά δεν είναι και η καλύτερη δουλειά που υπάρχει.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Συνεχίζουν στον Ατρόμητο οι Αθ. Νιάκας και Δ. Φλάμος

Προφανώς δεν ξεχνάμε και τα θέματα του Ατρομήτου παρά την σημαντική επικαιρότητα. Όμως όπως έχουμε αναφέρει, μόνο όταν έχουμε κάτι σημαντικό και επιβεβαιωμένο από την διοίκηση θα το ανακοινώνουμε.

Οπότε σας πληροφορούμε ότι ο Θανάσης Νιάκας και ο Δημήτρης Φλάμος, συμφώνησαν με την Διοίκηση του συλλόγου, να συνεχίσουν στην ομάδα του Ατρομήτου για ένα ακόμα χρόνο. Φυσιολογική και αναμενόμενη η παραμονή και των δύο, καθώς το ήθος τους και η προσφορά τους, συμβάδιζαν με τις απαιτήσεις του συλλόγου.  

Πληροφορύμε επίσης ότι οι μεταγραφικές κινήσεις για την ενδυνάμωση της ομάδας συνεχίζονται. 


Το δημοσίευμα της SportDay για τον Γιάχο

Κάποιοι όπως μας είπαν, δεν πρόλαβαν να βρουν την εφημερίδα. Ξεχωρίσαμε τα αποσπάσματα και τα παραθέτουμε. Το πρώτο είναι στην 2η σελίδα, στο οποίο αρθρογραφεί ο Χελάκης και το 2ο στην σελίδα 18 όπου παρουσιάζει την άποψη της Ε.Π.Σ. Χίου.











Διψούν για αίμα....

Έστω και αργά τα Μ.Μ.Ε. αρχίζουν να αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότι δεν πρέπει και οι 85 να μπούνε στο ίδιο τσουβάλι και να χαρακτηριστούν λαμόγια. Εντελώς ταπεινά θα αναφέρουμε ότι πρώτα εδώ ασχοληθήκαμε με τον Θανάση Γιάχο, προσπαθώντας με όσα ξέρουμε, να δούμε αν είναι "εγκληματίας" ή όχι. Σύμφωνα με το πόρισμα, σκαλίσαμε, ρωτήσαμε αρκετούς επαΐοντες  και βγάλαμε τα συμπεράσματά  και τα επιχειρήματά μας. Το βράδυ της ίδιας μέρας η Ε.Π.Σ. Χίου έβγαλε μία σκληρή ανακοίνωση, η οποία ουσιαστικά υιοθετούσε όλα τα επιχειρήματά μας, προσθέτοντας κάποιες λεπτομέρειες.
Από σήμερα το πρωί, τα Μ.Μ.Ε άρχισαν επιτέλους να καταλαβαίνουν πως οι ανθρωποθυσίες που έστησαν έτσι εύκολα, ίσως έχουν πάρει μπάλα και αθώους.  «Ίσως υπάρχουν αστοχίες στο εισαγγελικό πόρισμα» αναφέρει στην σημερινή SportDay ο Γιώργος Χελάκης,  «με αφορμή την νόμιμη αμοιβή του διαιτητή Γιάχου, την οποία η εισαγγελέας εκλαμβάνει ως .... χρηματισμόδιαπιστώνοντας τελικά πως «Οι θεατές στο Κολοσσαίο διψούν για αίμα».

Συνεχίζει ο Χελάκης γράφωντας «...Μπορεί από την περίπτωση Γιάχου να βγούνε
 συμπεράσματα για επιπλέον αστοχίες στο εισαγγελικό πόρισμα; Αυτό μόνο έμπειροι νομικοί που θα μελετήσουν τις εννέα χιλιάδες σελίδες της είναι σε θέση νατο πουν.
Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα είναι η ευκολία που τα
media έριξαν στην πυρά και τους 83.Σκάνδαλο υπάρχει.Στημένα παιχνίδια,αλλοιωμένα αποτελέσματα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος....Σε μια τόσο σοβαρή περίπτωση όμως πρέπει να εξαφανιστούν οι αστοχίες.Το έργο που αναλαμβάνει ο ανακριτής Κασσίμης είναι τεράστιο.Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ευνοεί τις ανθρωποθυσίες.Το κοινό στο... Κολοσσιαίο διψά για αίμα.Αφού δεν του προέκυψε εκεί που το περίμενε,στην αρένα της πολιτικής, του είναι ευπρόσδεκτο από αλλού, (αρένα του ποδοσφαίρου)...

Η διαφορά όμως είναι, ότι κάποιοι ελαφρά την καρδία ήδη φρόντισαν να πάνε στην αρένα αθώους. Όπως και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μπροστά στο βωμό της τηλεθέασης, έψαχναν απεγνωσμένα στους διαλόγους στο πόρισμα, για αναφορές σε νούμερα για βρώμικα λεφτά. Μόλις βρήκαν, βρήκαν και το θύμα της επόμενης θυσίας.

Κατά την διάρκεια της ημέρας το Ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ ασχολήθηκε 10 λεπτά με την περίπτωση του Θανάση Γιάχου, επαναλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα συν το γεγονός, ότι δύο αγώνες φέτος αναβλήθηκαν διότι δεν καταβλήθηκε έγκαιρα το εξοδολόγιο στους διαιτητές.  Παραδέχτηκε και το κρατικό ραδιόφωνο ότι ενδεχομένως πήρε η μπάλα και κάποιους άδικα.

Λόγω δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος παρακολουθούμε το θέμα από πολύ κοντά. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι από τις δηλώσεις και τα επιχειρήματα όλων ανεξαιρέτως που εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με τα όσα υπάρχουν ήδη στην δημοσιότητα, ο μόνος που έχει ακλόνητα επιχειρήματα ως τώρα είναι ο Θανάσης Γιάχος. Είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε ότι αύριο η Ε.Π.Ο. θα επανέλθει στο θέμα με μία μάλλον σκληρή ανακοίνωση.

Θα κλείσουμε λέγοντας. Φίλοι, με καλές και αγνές προθέσεις, μας τονίζουν ότι πιθανώς εκτεθήκαμε παίρνοντας το μέρος ενός ανθρώπου, χωρίς να ξέρουμε σε βάθος όλες τις πτυχές του θέματος.
Θα απαντήσουμε ως εξής. Ίσως έχουν δίκιο, αλλά η εμπειρία της ζωής, μεταξύ άλλων μας έχει αναπτύξει και ένα αισθητήριο κρίσεως των ανθρώπων. Ότι γράφουμε σε αυτό το Blog για το θέμα, δεν είναι ούτε όλα όσα γνωρίζουμε ούτε όλα όσα έχουμε κουβεντιάσει με τους πρωταγωνιστές. Είναι μόνο το απόσταγμα των όσων εισπράξαμε. Το προϊόν του φιλτραρίσματος αν θέλετε, συνεκτιμώντας πολλά και διάφορα. Εκτιμούμαι αυτή την φορά ότι η αίσθησή μας δεν λάθεψε.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Σοβαρή ανακοίνωση της Ε.Π.Σ. ΧΙΟΥ που στηρίζει τον Αθ. Γιάχο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Π.Σ.ΧΙΟΥ

Η Ε.Π.Σ Χίου παρακολουθεί συνεχώς και από πολύ κοντά, τα θλιβερά γεγονότα στο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.  Γεγονότα που συμβαίνουν σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας. Ευελπιστεί όπως αποδοθεί δικαιοσύνη το ταχύτερο δυνατόν, με τους υπαίτιους να πληρώσουν  παραδειγματικά για τις άνομες πράξεις τους.

Όμως,  μας προκαλεί τουλάχιστον κατάπληξη και εκνευρισμό, το γεγονός της απαράδεκτης και συνεχιζόμενης διαπόμπευσής του ονόματος του διαιτητού της ενώσεως μας,  κυρίου Αθανασίου Γιάχου και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης (ΝΕΤ).

Αν και ο ρόλος μας δεν είναι δημοσιογραφικός  εκτιμούμαι ότι οι δημοσιογράφοι του αθλητικού ρεπορτάζ και της κρατικής τηλεόρασης, δεν άσκησαν και δεν ασκούν σωστά το καθήκον τους.  Θα έπρεπε προτού παραδώσουν ελαφρά την καρδία, «βορά» στο βωμό της «ενημέρωσης»  και της τηλεθέασης, τον διαιτητή μας κύριο Αθανάσιο Γιάχο, να ερευνήσουν τουλάχιστον στοιχειωδώς το θέμα.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να κάνουμε εμείς την δουλειά τους, δίνοντας την πραγματική διάσταση των γεγονότων, με ακλόνητα επιχειρήματα.

Το σημείο του πορίσματος που αναφέρετε στο όνομα το κυρίου Γιάχου και είχε ως συνέπεια να του αποδοθούν κατηγορίες, αφορά τον διάλογο των κυρίων Τσακογιάννη και Αρφάνη περί του ποσού των 4.350 ευρώ, για τον αγώνα ΠΑΕ ΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΟ ΜΑΝΗΣ.
Οφείλουμε λοιπόν να πληροφορήσουμε ότι:

Α) Ο συγκεκριμένος αγώνας που  ήταν αξιολογημένος, ορίστηκε να τον διαιτητεύσει ο κύριος Γιάχος διαιτητής  Super League.

Β) Το εξοδολόγιο των διαιτητών είναι συγκεκριμένο για κάθε αγώνα Α΄, Β΄ ή Γ΄ Εθνικής. Σύμφωνα λοιπόν με τον κανονισμό, στους αξιολογημένους αγώνες, με διαιτητές Super League, η αμοιβή τους είναι η προβλεπόμενη από τον κανονισμό.

Γ) Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να προβεί στην εξόφληση του εξοδολογίου των διαιτητών προτού ξεκινήσει ο αγώνας. Σε αντίθετη περίπτωση και μετά την πάροδο ευλόγου χρονικού διαστήματος, ο αγώνας δεν πραγματοποιείται ενώ ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να κλείσει το φύλλο αγώνα υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδος.

Σας πληροφορούμε ότι στον συγκεκριμένο αγώνα της 33ης αγωνιστικής μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΠΑΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΟ ΜΑΝΗΣ, με αριθμό Φ.Α. 46996, ζητήθηκε από τον γενικό αρχηγό της γηπεδούχου ομάδος, να καλύψει το ποσό των 4.076,88 ευρώ (εξοδολόγιο διαιτητών). Είναι προφανές από τα ανωτέρω, ότι το ποσό που αναφέρεται στον διάλογο αφορά και μόνον τον εξοδολόγιο των διαιτητών.

Ο αγώνας ξεκίνησε με 15λεπτη καθυστέρηση, διότι το γηπεδούχο σωματείο άργησε να προσκομίσει την αμοιβή των διαιτητών. Σε αυτό έγκειται και η αναφορά των Τσακογιάννη και Αρφάνη περί καθυστέρησης της έναρξης του αγώνα.  Όλα αυτά είναι γραμμένα αναλυτικότατα στο ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Θα περιμέναμε  λοιπόν, αυτό που γνωρίζει κάθε παράγοντας και κάθε διαιτητής, περί καταβολής του εξοδολογίου πριν την έναρξη του αγώνα, να γνωρίζουν και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν αθλητικό ρεπορτάζ ποδοσφαιρικών αγώνων.


Ε.Π.Σ. ΧΙΟΥ

Τα λέγαμε προχτές για τα Μ.Μ.Ε.

Στην ιστοσελίδα http://www.inews.gr γράφτηκε επί λέξη:

Σαββάτο, 25 Ιουνίου 11 , 15:29
Πολλά πλοκάμια φαίνεται ότι έχει η υπόθεση με τα στημένα ματς ενώ όπως όλα δείχνουν ξεπερνά τα σύνορα και εμπλέκονται και παράγοντες της UEFA και ξένων ομάδων.
Όπως είναι αντιληπτό και σε σχέση με αυτά που σας γράψαμε προχτές, όπου ναναι θα αρχίσουν να μπάινουν τα φίλτρα και τα φρένα, γιατί η κατάσταση ξεφεύγει. Ήδη ο ξένος τύπος που διαβάζουμε, αφήνει διάφορα υπονοούμενα.


Μία διευκρίνηση περί BETRADAR
Χτές στο κανάλι του SKAI βγήκε ένας δημοσιογράφος και ανέφερε ότι η UEFA έπερνε και πάιρνει πληροφορίες από το BETRADAR. Μάλλον δεν ξέρετε τι είναι αυτό. Είναι λοιπόν μία συνδρομητική ιστοσελίδα που αφορά  τις στοιχηματικές εταιρείες (βασικά της Ευρώπης), οι οποίες μέσω αυτής της ιστοσελίδας (ουσιαστικά υπηρεσίας), έχουν την δυνατότητα σε μηδέν χρόνο, εκτός των άλλων,  να πληροφορούνται που πέφτουν περίεργα στοιχήματα. 'Ετσι ώστε να προστατεύει ο ένας τον άλλον ρίχνωντας αποδόσεις ή κλειδώνοντας στοιχηματικά αγώνες. Κάτι δηλαδή σαν BIG BROTHER των στοιχηματικών εταιρειών όπου παρακολουθούν και το τελευταίο σεντς που ποντάρετε. Ενίοτε βέβαια, καρφώνουν στην UEFA ποιοί τους μαδάνε.

Όσον αφορά τον Θανάση Γιάχο, συνεχίζει να διασύρετε στα κανάλια, με τελευταία την κρατική ΝΕΤ.
Επίσης, η ΕΠΟ λογικά τον έβαλε ψυγείο μαζί με τους υπόλοιπους.
"Εν τω μεταξύ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από την ΕΠΟ όσοι διαιτητές εμπλέκονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Καλόπουλο, Θανάση Γιάχο (Σούπερ Λίγκα), Βαγγέλη Κιοτζένη, Χρήστο Σφήκα (Football League) και το βοηθό Σπύρο Τρύφωνα, τους οποίους η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έθεσε αρχικώς στο «ψυγείο», ενώ στη συνέχεια θεωρείται πολύ πιθανή η οριστική διαγραφή τους από τους πίνακες"
.


Διαβάσαμε ότι η Ε.Π.Σ. Χίου έβγαλε και αυτή ως όφειλε ανακοίνωση στήριξης του διαιτητή Γιάχου, η οποία αναφέρει:

Το Δ.Σ και το Τοπικό Όργανο Διαιτησίας της Ε.Π.Σ Χίου στηρίζει το μέλος του, διαιτητή SUPER LEAGUE Θανάση Γιάχο.Ο Θανάσης Γιάχος στην μέχρι τώρα πορεία του,έχει δικαιώσει αυτούς που την επέλεξαν να διευθύνει αγώνες της SUPER LEAGUE με ήθος και αξιοπρέπεια τόσο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους όσο και έξω απο αυτούς.Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι γρήγορα θα λάμψει η αλήθεια.

Οι αναφορές στο πόρισμα για τον διαιτητή Αθ. Γιάχο

Αναμφίβολα η αναφορά του ονόματος του διαιτητή Θανάση Γιάχου στην λίστα με τα ονόματα για την υπόθεση με τα στημένα ματς, προκάλεσε τεράστια έκπληξη στην Χιακή ποδοσφαιρική κοινότητα.  Ακόμα δε μεγαλύτερη, οι βαριές κατηγορίες που του προσάφθηκαν από τον εισαγγελέα.

Το πόρισμα που βγήκε στην δημοσιότητα, το σκαλίσαμε ψάχνοντας τις αναφορές στο όνομά τους. Οι αναφορές είναι σε τρία σημεία, με το τρίτο να είναι το κατηγορητήριο. Ας δούμε όμως τις δύο που τον παρέπεμψαν στην λίστα.

1η  ΑΝΑΦΟΡΑ
Σε διάλογο μεταξύ Μπέου και Μαρινάκη, γίνεται αναφορά στο όνομα του Γιάχου ως πιθανού διαιτητή στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΠΑΟ, τον οποίο αρνήθηκε τρίτο πρόσωπο που προφανώς όριζε διαιτητές. Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί αναφέρεται το όνομα του Γιάχου. Η απόρριψη τελικά του ονόματός του, ενδεχομένως μπορεί να μεταφραστεί ότι οι Μπέος και Μαρινάκης με τον ορισμό του, δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μη νίκη του ΠΑΟ.
Ουσιαστικά παρά την αναφορά του ονόματός του, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το μεμπτό. 



2η ΑΝΑΦΟΡΑ
Αναφορά από συνομιλία μεταξύ του Γ. Τσακογιάννη και του Ι. Αφράνη για τον αγώνα Ηλιούπολη  - Εθνικός Πειραιώς. Γίνεται μία αναφορά για αμοιβή 4.350 ευρώ και εδώ μάλλον υπάρχει η παρεξήγηση


Τα τιμολόγια των διαιτητών όπως τα βρήκαμε στο νετ αναφέρουν για τις αμοιβές των διαιτητών (χωρίς να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε αν έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω) ότι:

Διοργάνωση διαιτητής Βοηθοί Χ2 4ος
Super League 1.560 800 500
Football League 400 230 230
Football League 2 250 125 125
Δ' Εθνική 120 75 -
Α’ ΕΠΣ Πειραιά (*) 45 22,50 -
Β’ ΕΠΣ Πειραιά 35 17,50 -
Γ’ ΕΠΣ Πειραιά 30 15 -
Μικτές Ενώσεις 20 15 -
(*) Τα ποσά διαφέρουν ανά ένωση και είναι ανά αγώνα

Γίνεται αναφορά ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν πριν τον αγώνα και σωστά, διότι ο κανονισμός αναφέρει ότι οι αμοιβές των διαιτητών δίνονται πριν ξεκινήσει ο αγώνας αλλιώς δεν ξεκινά ο αγώνας. Η αμοιβή όμως της διαιτητικής ομάδας (Super League) συν τα μεταφορικά, είναι γύρω στα 4.100 ευρώ. Συνεπώς είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για λάδωμα, αλλά για την αμοιβή των διαιτητών.
Στον διάλογο που ακολουθεί απλά επιβεβαιώνεται ότι ο αγώνας ήταν στημένος από τις δύο ομάδες, χωρίς ο διαιτητής να παίζει κάποιο ρόλο.
Το ρεπορτάζ του συγκεκριμένου αγώνα αλλά και δηλώσεις των προπονητών υπάρχει στις δύο αυτές ιστοσελίδες, όπου το όνομα του Γιάχου δεν αναφέρεται ούτε κατ ελάχιστο ως πρωταγωνιστή.

Το όνομα του Γιάχου εμπλέκεται επίσης στον αγώνα ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ – ΓΙΑΝΝΙΝΑ  1-2 (όχι Πανθρακικός – Ξάνθη) περιόδου 2009-10, αγώνας ο οποίος χαρακτηρίστηκε ύποπτος, χωρίς όμως να εμπλέκεται ο διαιτητής στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε ότι ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού Δημήτρης Ταϊρης, ήταν καραστημένος.



Διαβάστε επίσης ρεπορτάζ του αγώνα, όπου ο Γιάχος  πέρασε απαρατήρητος.

Γκρίνιες για τις διαιτησίες του στην Super League αναμφίβολα υπήρξαν πολλές. Πολύς θόρυβος για παράδειγμα έγινε στο ματς ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όμως για το συγκεκριμένο ματς και σε ανάλογη κουβέντα που είχαμε μαζί του, για το θέμα ότι πέταγε τη μπάλα όπου είχε νερά, μας είχε αναφέρει: «από την στιγμή που και οι δύο ομάδες μου ζήτησαν να μην συνεχίσω τον αγώνα, διότι φοβόντουσαν τραυματισμούς, δεν είχα κανένα λόγο να τους το αρνηθώ. Συνεπώς διέκοψα τον αγώνα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε ανακριτές, ούτε παρόντες σε κάποιο περιστατικό, ούτε τίποτα δεν είμαστε σε όσα έχουν να κάνουν με τον διαιτητή Γιάχο. Τα φαινόμενα μπορεί να απατούν, η δικαιοσύνη να ξέρει άπειρα περισσότερα από μας, όμως μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτή η μειλίχια προσωπικότητα είναι εγκληματική. Δεν είναι δυνατόν τα φαινόμενα να απατούν τόσο. Είναι ένας νέος μορφωμένος άνθρωπος, με δουλειά σε τράπεζα, που ξεκινά να κάνει καριέρα σαν διαιτητής, άσχετα αν είναι καλός ή κακός. Είναι δυνατόν να ρισκάρει την ζωή του για μερικά χιλιάρικα για αυτά τα λαμόγια?
Από το περιβάλλον του μάθαμε ότι ο άνθρωπος είναι αποσβολωμένος, ανήμπορος να καταλάβει πως και γιατί μπλέχτηκε σε αυτή την υπόθεση. Το ίδιο και εμείς όπως και κάθε άλλος που  τον ξέρει καλύτερα. Δεν είναι δυνατόν τα φαινόμενα να απατούν τόσο πολύ.

Του ευχόμαστε ειλικρινά καλή τύχη σε αυτή την περιπέτεια, με την ελπίδα να δικαιωθεί.

Πριν λίγο  έκανε την παρακάτω δήλωση:
«ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΛΕΞΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΜΗΝΥΘΕΙ. ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ»



Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Αυτά που δεν θα διαβάσετε στα Μ.Μ.Ε.

Τα Μ.Μ.Ε. έχουν κατακλυσθεί όπως είναι λογικό, με τα γεγονότα στην Ελλάδα περί στημένων αγώνων, με τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τα αθλητικά, να είναι αποκλειστικά στο προσκήνιο. Λογικό καθώς έχουν μία μοναδική ευκαιρία να επιδείξουν καθαρότητα, γρηγοράδα, εγκυρότητα, γνώσεις και αναλύσεις υψηλού επιπέδου. Υπάρχουν οι ατάκες του στυλ, «εμείς τα λέγαμε», «τα ξέραμε», «βοούσε ο τόπος», ώστε να δείχνουμε ότι είμαστε ενήμεροι από καιρό. Αρκετοί εκφράζουν έκπληξη με όσα ακούν και βλέπουν. Πέφτουν από τα σύννεφα οι άνθρωποι, ούτε που το πίστευαν.

Μας λένε παραδείγματα για την Ιταλία όπου η δικαιοσύνη πράγματι τους τσάκισε. Μας θυμίζουν περιστατικά στην Αγγλία όπου τσάκισαν ομάδες και παράγοντες. Το ίδιο στη Γερμανία στο Βέλγιο. Τι έμεινε? Να διαλυθεί η βρωμιά και στην Ελλάδα. Ήρθε ίσως η ώρα της και μακάρι να γίνει. Πίσσα και πούπουλα για όλους.

Για να δούμε όμως και κάποια πράγματα για τα οποία τα Μ.Μ.Ε. πότε δεν θα σας μιλήσουν και ποτέ δεν θα σας ενημερώσουν. Καταρχήν ανοίξτε όποιο περιοδικό, εφημερίδα ή σαιτ αθλητικού περιεχομένου θέλετε. Τι θα παρατηρήσετε? Διαφημίσεις στοιχηματικών εταιρειών, με μερικά πρωτοκλασάτα ονόματα του δημοσιογραφικού χώρου, πρώτη μούρη. Δηλαδή πληρώνονται για να διαφημίζουν τζόγο. Ο τζόγος είναι καλός ή διαφθείρει? Τους ακούσατε ποτέ να καταφέρονται εναντίον εταιρειών για να προστατέψουν τον κόσμο? Όχι ε?

Βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα και θα καταλάβετε γιατί παρακάτω. Ποιος κάρφωσε την δουλειά στην Ελλάδα? Η FIFA και η UEFA. Από πού πήραν τις πληροφορίες? Από στοιχηματικές εταιρείες. Εταιρείες νόμιμες και παράνομες, άσχετα αν επικαλούνται μόνο τις νόμιμες. Που είναι αυτές οι εταιρείες και ποιοι παίζουν σε αυτές? Υπάρχουν παντού και παίζουν οι πάντες. Δηλαδή η «μαρίδα» και οι μεγαλοπαίκτες. Όχι όμως με τους ίδιους κανόνες. Ανάλογα την τσέπη, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις μαγαζί και κανόνες. Την «μαρίδα» την ξεχνάμε. Πάμε στους μεγαλοπαίκτες. Ακούγαμε όλες τις μέρες για παράδειγμα την Αγγλία και τον αγγελικά πλασμένο κόσμο της στο ποδόσφαιρο, όπου όλα είναι νόμιμα και καθαρά, με τους νόμους σαν δαμόκλειο σπάθη για όποιον παρεκτρέπετε. Στην Αγγλία όποιος παίζει στοίχημα και μπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε ομάδα, κάηκε και αυτός και η ομάδα.

Άρα τι κάνουν για να ικανοποιήσουν το πάθος και τις «γνώσεις» τους?  Έχουν βρει τις κατάλληλες στοιχηματικές εταιρείες στις οποίες ποντάρουν απίστευτα χρήματα, με παρατσούκλια. Παγκόσμιας εμβέλειας Άγγλος προπονητής, ποντάρει απίστευτα ποσά με το παρατσούκλι Σάντα Κλάρα. Πρόεδροι ομάδων της Αγγλίας ποντάρουν 250 και 300 και 500.000 λίρες Αγγλίας σε αγώνες της πρέμιερ, με τον ίδιο τρόπο. Παίκτης της Τσέλσι και μετά της Μπαρτσελόνα το ίδιο επί χρόνια. Γιατί οι μπουκ, η FIFA και η UEFA δεν τους ξεσκεπάζει? Θα καταλάβετε παρακάτω. Και όλα αυτά με απόλυτη κάλυψη. ΑΠΟΛΥΤΗ. Υπάρχει μαφιόζικη ομερτά. Αλλοίμονο υπάλληλος εταιρείας στοιχήματος να ανοίξει το στόμα του ακόμα και σε βαθιά γεράματα. Διότι θα μετρά ώρες ζωής. Το κύκλωμα αυτό δεν σηκώνει αστεία. Ομερτά ή θάνατος.

Οι μεγαλοπαίκτες (κάθε ιδιότητας και είδους) και στοιχηματικές εταιρείες (για να καλύψουν τα στοιχήματά τους) συνήθως παίζουν no limit (χωρίς όριο), με άλλους όρους. Καλύτερους από την μαρίδα. Τέτοια όρια συνήθως καλύπτουν εταιρείες μόνο στην Ασία. Και όταν λέμε Ασία εννοούμε την ήπειρο. Όπου φαντάζεστε. Να ένας νόμιμος στην Μανίλα http://www.m88bet.com γιατί υπάρχουν και οι «άλλοι».Οι περισσότερες εταιρείες είναι αόρατες, χωρίς γραφεία. Υπάρχουν μόνο στο ίντερνετ. Είναι μόνιμα κινούμενες με Van για να μην εντοπίζονται, με αφεντικά μαφιόζους αδίστακτους δολοφόνους. Σε αυτούς ξεπλένεται απίστευτο μαύρο χρήμα του πλανήτη. Μαύρο χρήμα σημαίνει ναρκωτικά, πορνεία, πάσης φύσεως λαθρεμπόριο κ.λ.π. Εφόσον λοιπόν προσφέρουν τέτοια «υπηρεσία», έχουν ενίοτε ανάλογη κάλυψη. Αυτός εδώ όμως στις 15 Ιουνίου ήταν φαταούλας και θα πάει φυλακή http://www.freemalaysiatoday.com/2011/06/15/match-fixing-sporean-bookie-charged/

Μία άλλη μορφή στοιχηματικής υπηρεσίας είναι τα νόμιμα ανταλλακτήρια π.χ. betfair. Εκεί δεν υπάρχει μπουκ που δέχεται στοίχημα, αλλά οι τζογαδόροι όπου μεταξύ τους στοιχηματίζοντας καθορίζουν τις αποδόσεις. Αυτοί που το οργάνωσαν, απλά σε κάθε ποντάρισμα, κρατάνε ένα μικρό ποσοστό για την υπηρεσία που προσφέρουν. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο κάθε λογής παίκτες. Μικροί, μεγάλοι αλλά και μπουκ. Επίσης ξεπλένετε ατέλειωτο μαύρο χρήμα.

Η κάθε στοιχηματική εταιρεία, νόμιμη ή παράνομη, γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποιος ποντάρει, πόσα ποντάρει, από πού και σε ποιους αγώνες. Τα πάντα είναι σε αρχεία για χρόνια. Όταν εμφανίζονται τα τσακάλια βαράει συναγερμός στην κυριολεξία. Η στοιχηματική εταιρεία κερδίζει ή χάνει. Συνήθως μόνο κερδίζει. Όταν όμως χάνει θυμώνει. Θυμώνει πάρα πολύ, οπότε ψάχνει τρόπους να σε βγάλει στοιχηματικά από τη μέση. Με ποιο τρόπο? Στην απλή μαρίδα κλείνει το λογαριασμό και καθαρίζει διότι ούτε στη μαρίδα επιτρέπει να κερδίζει συνεχώς. Στις «δύσκολες» όμως  περιπτώσεις αρχίζει η ενημέρωση σε FIFA και UEFA. Παιδιά πήρα μεγάλο στοίχημα από κει. Παιδιά συγκεκριμένοι τζογαδόροι μας έχουν μαδήσει κανονικά, σε αυτούς τους συγκεκριμένους αγώνες, με αυτού του τύπου στοιχηματισμό. Χαρτί και καλαμάρι όλα.

Οπότε με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Από τη μία όλο αυτό το μαφιόζικο σινάφι που μαδάει τον κόσμο, καρφώνει σε FIFA και UEFA τα λαμόγια και γλυτώνει την χασούρα και από την άλλη FIFA και UEFA βγαίνουν μπροστά ως οι σταυροφόροι του ποδοσφαίρου, με το αζημίωτο. Διότι και αυτοί παίζουν χοντρά. Μην ξεχνάτε πως έχουν υπό την εποπτεία τους όλους τους διεθνείς αγώνες ορίζοντας όποιους διαιτητές θέλουν. Έχετε δει παραδείγματα. Αυτός ο διαιτητής όμως ήταν φαταούλας επίσης και την πάτησε σε ματς του Europa League Βασιλεία ΤΣΚΑ Σόφιας http://www.insideworldfootball.biz/worldfootball/europe/8802-europa-league-referee-banned-for-life-over-links-to-match-fixing-gang

Το παράνομο στοίχημα στην Ελλάδα τι είναι? Υπάρχουν οι επιτήδειοι, οι οποίοι κυκλοφορούν κουπόνι σαν του ΟΠΑΠ, άλλων «εταιρειών» που προσφέρει καλύτερες αποδόσεις, άρα μεγαλύτερα πιθανά  κέρδη. Ορίστε μια φωτό για παράδειγμα


Παίρνουν τα στοιχήματα, τα τζογάρουν αλλού, και πάει λέγοντας. Και εδώ μαύρο χρήμα αλλά και ομερτά επίσης. Παράνομο στοίχημα π.χ. σε Αθήνα και Πειραιά υπάρχει και σε περίπτερα. Ένας κακός χαμός. Και βέβαια προϋπήρχε του ΟΠΑΠ, με άκρες τότε στην Κύπρο (ο παράδεισος του τζόγου). Διαβάσατε ποτέ καμία αναφορά σε αθλητικού ή στοιχηματικού περιεχομένου έντυπο? Ακούσατε ποτέ σε ραδιόφωνο νύξη από δημοσιογράφο για το χάλι αυτό? Όχι βέβαια. Το γιατί, είναι εύκολο μέχρι ενός σημείου να το βρείτε.

Το έξω κύκλωμα πέταξε τώρα το μπαλάκι στην Ελλάδα (καλά έκανε μπας και γλυτώσουμε από μερικούς που μας έχουν κάνει να σιχαθούμε αυτό που αγαπάμε), γιατί τα ντόπια λαμόγια τους ενόχλησαν πολύ. Πάρτε τις πληροφορίες, καθαρίστε το έδαφος και ησυχάσαμε. Μέχρι να στηθεί στην Ελλάδα το επόμενο κύκλωμα που θα ξαναενοχλήσει τους «μεγάλους» έχουμε καιρό. Κάπως έτσι. Ήταν και μία ευκαιρία για τους Ευρωπαίους φίλους μας αυτή την περίοδο, να αποδείξουν πόσο διεφθαρμένοι είμαστε σαν λαός. Όλα στην ώρα τους.

ΟΛΟ αυτός ο συρφετός είναι γενικά παν βρώμικος, με τις εξαιρέσεις πάντα να υπάρχουν. Υπάρχουν οι ανυποψίαστοι που αγαπάνε το άθλημα. Κάποτε θα σας αναφέρω τις ενέργειες FIFA και UEFA για το δουλεμπόριο μικρών παιδιών στην Αφρική. Δεν έχετε παρατηρήσει τόσα χρόνια πιτσιρικάδες ταλεντάρες μαύρους ποδοσφαιριστές να εμφανίζονται  από το πουθενά π.χ. στην Αγγλία. Έχετε μάθει πως? Θα ανατριχιάσετε.

Με αυτά ήθελα να ενημερωθείτε καθότι πολλά δεν γράφονται ποτέ. Δεν συμφέρει. Για φανταστείτε από αύριο ο πλανήτης να σταματούσε να παίζει στοίχημα τι θα γινόταν.  Έχετε ακόμα την άποψη ότι οι «κεφαλές» που  διοικούν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο νοιάζονται για το άθλημα ή τον απλό κόσμο? Νοιάζονται για τα λεφτά του απλού κοσμάκη και μόνον. Τα άλλα είναι για τους αδαείς.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τα 83 ονόματα των εμπλεκομένων και το κατηγορητήριο

Τα έβαλε το σέντραγκολ και τα αναδημοσιεύουμε.

Αναλυτικά, ζητάται (και τελικά ασκήθηκε) η ποινική δίωξη των:
  1. Αχιλλέα Μπέου
  2. Γιώργου Τσακογιάννη
  3. Χαράλαμπου Ψωμιάδη
  4. Νικόλαου Ζαμάνη
  5. Βασίλειου Καρακούλια
  6. Ανδρέα Δημόπουλου
  7. Δημήτριου Ζαβαντία
  8. Ιωάννη Παπαδόπουλου
  9. Βασίλειου Γεωρτσιάκου
  10. Αθανάσιου Ντότση
  11. Νικόλαου Χάλκου
  12. Μιχάλη Νικολόπουλου
  13. Νικόλαου Παντελή
  14. Σταύρου Ψωμιάδη
  15. Ιωάννη Παπακώστα
  16. Ευάγγελου Μαρινάκη!!!
  17. Αθανασίου Κανελλόπουλου
  18. Θωμά Μητρόπουλου
  19. Ιωάννη Κομπότη
  20. Σπυρίδωνα Καλογιάννη
  21. Αντώνιου Μανίκα
  22. Ευάγγελου Κιοτζένη
  23. Αγγελου Τραυλού
  24. Γεωργίου Πουλόπουλου
  25. Ευστάθιου Προβατίδη
  26. Πέτρου Ρουτζιέρη
  27. Τάκη Γιαννόπουλου
  28. Γεωργίου Μποροβήλου
  29. Δημητρίου Μπάκου
  30. Ιωάννη Ναυρινιάδη
  31. Βασιλείου Αδαμάκη
  32. Ιωάννη Αρφάνη
  33. Αθανασίου Γιάχου
  34. Γεωργίου Λυμπάντση
  35. Περικλή Αμανατίδη
  36. Παύλου Δήμου
  37. Παναγιώτη Σπάρταλη
  38. Γεωργίου Σαλαμαστράκη
  39. Χοσέ Λουίς Ρέγες
  40. Μαρσέλο Γκούτμαν
  41. Ιωάννη Τσιγιάννη
  42. Δημητρίου Καλόπουλου
  43. Σπυρίδωνα Τρύφωνα
  44. Ακη Πάσσαρη
  45. Γεωργίου Χριστοβασίλη
  46. Γεωργίου Γρηγορόπουλου
  47. Κωνσταντίνου Χρυσοχοϊδη
  48. Ιωάννη Σπάθα
  49. Γεωργίου Γεωργιάδη
  50. Ελενας Νεούζα-Θεόσογλου Ζοσέ Λαορένσο
  51. Λουκά Αποστολίδη
  52. Γεωργίου Πράττου
  53. Γεωργίου Βαρούτσικου
  54. Γεωργίου Τόρη
  55. Γεωργίου Γρηγορόπουλου
  56. Ιωάννη Τσιγιάννη
  57. Ευθυμίου Σιδηρόπουλου
  58. Δημητρίου Μουστάκα
  59. Ανθιμου Καραμανίδη
  60. Λουκά Καραμάνη
  61. Αβραάμ Παπαδόπουλου
  62. Γεωργίου Χαβενετίδη
  63. Δημητρίου Δημητρίου
  64. Ευάγγελου Δήμου
  65. Σταμάτιου Φασουλή
  66. Εμαννουήλ Αρβανιτάκη
  67. Ιωάννη Οικονομίδη
  68. Νικόλαου Λυράκη
  69. Σάββα Παντελίδη
  70. Χρήστου Σφήκα
  71. Νικολάου Θεοχαρίδη
  72. Λεωνίδα Παπασταθόπουλου
  73. Ιωάννου Καλυβίτη
  74. Κωνσταντίνου Μενδρινού
  75. Δημητρίου Βίλλα
  76. Μιχαήλ Τζιβελέκη
  77. Μιχαήλ Αλβέρτη
  78. Γιαννάκη Ανδρέου
  79. Μάριου Μπουλουγούρη
  80. Μαρίας Αυγίδου
  81. Διονυσίου Κοτίνη
  82. Μαρίας Βυθοπούλου
  83. Αθανασίου Κωστουλέα
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ


Το συγκεκριμενο Blog δεν υοθετεί τις κατηγορίες και δέχεται απολύτως το τεκμήριο αθωότητας όλων.

Απίστευτη μπόχα και δυσωδία

Ή τώρα ή ποτέ για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τελευταία ευκαιρία να ξεβρομίσει κάπως η κατάσταση. Η αστυνομία κάνει για την ώρα την δουλειά της. Για την ώρα επίσης  ο εισαγγελέας κάνει την δουλειά του. Αργότερα όμως που το πράμα θα μπλέξει και θα ζορίσει, διότι η λίστα με τα λαμόγια θα αυξηθεί επικίνδυνα και θα αρχίσουν οι απειλές, οι πάσης φύσεως εκβιασμοί, παρεμβάσεις και τα πολιτικά παιχνίδια, να δούμε τι θα γίνει. Το σύστημα είναι αδίστακτο και πανίσχυρο.

Δυστυχώς, με κάποια άλλα που μάθαμε σήμερα εντελώς τυχαία, η κατάσταση με μερικά άτομα που είναι τώρα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι άπειρα πιο βρώμικη από ότι η συγκεκριμένη υπόθεση με τα στημένα. Εκτός από το «χαρτοβασίλειο» με της πάσης φύσεως υπηρεσίες και αρμόδιους που βγάζουν πιστοποιήσεις, αρχίσαμε να θυμίζουμε και Μεξικό. Ανατριχιαστικά πράγματα, πέραν κάθε φαντασίας.

Επίσης στην εκπομπή του SKAI που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, αναφέρθηκε και το όνομα του προέδρου της Ε.Π.Σ. Χίου, κυρ. Σαρρή, τον οποίο χαρακτήρισαν έντιμο και ονειροπόλο. Να και κάτι καλό που ακούστηκε σε αυτή τη «μαύρη» εκπομπή.

                                 Η ΕΞΑΔΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ

























UPDATE 2:28
Διέρευσαν κάποια ονόματα υπό τύπου αρχικών  στα επίθετα. sentragoal.gr
"Στο μεταξύ, η Αστυνομία αναζητά άλλους 5 συμμετέχοντες προκειμένου να τους συλλάβει με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 2 εν ενεργεία διαιτητές, έναν βοηθό με αρχικά επιθέτου από Κ., Σ. και Τ., ένας πρώην διαιτητής και νυν παράγοντας με αρχικό επιθέτου από Μ. και ένας πρόεδρος μεγάλης επαρχιακής ΠΑΕ από τα νησιά Ιονίου με επίθετο που αρχίζει από Κ. "

Δηλαδή:
Σπύρος Καλογιάννης τέως ΠΑΕ Κερκυρα νυν στον Ολυμπιακό ως...
Γιώργος Μποροβήλος τεως διαιτητής και νυν παράγοντας
Καλόπουλος, Σαραϊδάρης, Τρύφωνας (συνδέσμου Κέρκυρας!!!) διαιτητές του αγώνα Ολυμπιακός -ΠΑΟ 2-1 

UPDATE 2:45
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ή ΜΑΚΑΡΟ ή ΜΠΙΓΚ ΜΑΚ ή ΜΑΚΙ ΜΠΟΪ....πάει χάλασε η κοινωνία.
Βρώμες λένε πως πρόλαβε και την κοπάνησε από Ελλάδα. Στο κόλπο και ο προπονητής Παπακώστας 






Το συγκεκριμενο Blog δεν υοθετεί τις κατηγορίες και δέχεται απολύτως το τεκμήριο αθωότητας όλων.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΧΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1927

Είπα να γυρίσω ακόμα μερικά χρόνια πίσω, σε σχέση με την περίοδο μετά τον πόλεμο που έκανα τις προάλλες,  ψάχνοντας ακόμα πιο βαθειά στο Χιώτικο ποδόσφαιρο. Παλιότερη χρονιά που μπόρεσα να βρω κάπως ουσιαστικές  πληροφορίες ήταν το 1927, από τις Χιώτικες εφημερίδες της εποχής. Αν και κυκλοφορούσαν όπως είδα, οι εφημερίδες ποικίλης ύλης (κυρίως με πολιτική θεματογραφία) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΝΕΑ ΧΙΟΣ, ΠΑΓΧΙΑΚΗ και ΧΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ, περί ποδοσφαίρου βρήκα μερικά ουσιαστικά θέματα μόνο στην τελευταία.

Δυστυχώς οι εφημερίδες εκείνης της εποχής δεν ασχολούντο καθόλου με τον αθλητισμό. Καλώς ή κακώς εκτιμούσαν πως άλλα θέματα ήταν μόνιμα πιο ενδιαφέροντα. Εκτός του ποδοσφαίρου υπάρχουν επίσης αναφορές για στίβο, καθώς το 1927 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες Αιγαίου. Πρωταγωνιστής αναφέρεται ο Παγχιακός, με τους Χιώτες αθλητές σε αυτούς τους αγώνες να καταλαμβάνουν πρωτιές και να γνωρίζουν διθυράμβους από τις εφημερίδες. Εξήραν την Χιώτικη καταγωγή των αθλητών που είχε ως φυσικό επακόλουθο τις πρωτιές.  

Εκείνα τα χρόνια διαπίστωσα επίσης πως κυκλοφορούσε στην Αθήνα και ένα 20σελιδο έγχρωμο εβδομαδιαίο περιοδικό που λεγόταν ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.  Το περιοδικό που ενημέρωνε για τα αθλητικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα (από γυναικείο αθλητισμό έως πυγμαχία και κολύμβηση), είχε πρώτη κυκλοφορία στις 5 Μάιου το 1926. Για την κυκλοφορία του περιοδικού και στη Χίο, η ενημέρωση γίνεται στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 20 Οκτωβρίου 1926. Πάντως για να κυκλοφορεί το περιοδικό στη Χίο θα πει πως υπήρχε και το ανάλογο ενδιαφέρον, καθώς υπήρχε κόσμος που όπως είναι φυσικό διψούσε για τον αθλητισμό. Εδώ το πρώτο μνημειακό αυτό τεύχος που υπάρχει στην Βουλή των Ελλήνων αλλά και η μπροσούρα της Χιώτικης εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που το διαφήμισε.


Από όσα γενικά συμπεραίνονται από τα άρθρα της εποχής, το Χιώτικο ποδόσφαιρο ουσιαστικά βρισκόταν τότε στα σπάργανα, με αθλητικές δραστηριότητες (ποδοσφαιρικοί αγώνες) κάπου το 1926. Υπάρχει πάντως μία γενικόλογη αναφορά που λέει πως γενικά αθλητικές δραστηριότητες υπήρξαν από το 1923.  Αυτή η πληροφορία υπάρχει στο απόσπασμα από την εφημερίδα ΧΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ στις 14 Μαΐου 1927.

Εδώ πληροφορούμεθα για τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες, τον Παγχιακό, τον Λαίλαπα και την Μικρασιατική αλλά και ταυτόχρονα την είδηση περί Μικτή Χίου η οποία δεν έδωσε για κάποιο λόγο αγώνα με την Μυτιλήνη. Γίνεται επίσης αναφορά για προκήρυξη πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο άγνωστο γιατί, είχε οικτρό τέλος. Η ουσία είναι, πως από το άρθρο βγαίνει το συμπέρασμα πως αυτή ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Προφανώς όλα τα άρθρα τα οποία σαφώς και αξίζει να διαβάσετε, είναι σε καθαρεύουσα πολλές φορές αρχαΐζουσα.


Πρώτη σοβαρή πληροφορία για ποδοσφαιρικό αγώνα βρίσκουμε στις 14 Ιουνίου 1927, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάπου δεν έχει ξεφύγει και παλαιότερη αναφορά. Παρά το ψάξιμο δεν βρέθηκε κάτι συγκεκριμένο παλαιότερα. Έχουμε λοιπόν τον αγώνα ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ – ΛΑΙΛΑΠΑΣ 1-0.

Πανέμορφη περιγραφή του αγώνα από τον αρθρογράφο Ξ.Ν. αγνώστων λοιπών στοιχείων, όπου μεταξύ άλλων μας πληροφορεί πως μόλις ο τερματοφύλακας της Μίκρας Ζεϊμπέκης απέκρουσε πέναλτι του Χαραλαμπίδη του Λάιλαπα, στο δεύτερο ημίχρονο, έγινε εισβολή φιλάθλων για να ασπαστούν το πορτιέρο. Ο διαιτητής Τσιροζίδης παρά τις προσπάθειες που έκανε να επιβάλει την τάξη δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Ο αρθρογράφος αναφέρει τους διακριθέντες των ομάδων του αγώνα που παρακολούθησαν πάνω από 1000 θεατές.


Στις 18 Ιουνίου (Σάββατο) 1927 μαθαίνουμε ότι την επόμενη μέρα, που συμπίπτει με την ημέρα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ΚΑΝΑΡΗ (σημαντικότατο γεγονός που καλύφθηκε εκτενέστατα από τις Χιακές εφημερίδες της εποχής), έρχεται για δεύτερη φορά ο ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΣ για φιλικό με την ΜΙΚΡΑ. Ταυτόχρονα μαθαίνουμε και για την άφιξη της ΙΩΝΙΑΣ ΣΑΜΟΥ.


Τρεις μέρες  αργότερα αρχίζουν τα ρεπορτάζ των αγώνων. Η ΜΙΚΡΑ νικά την Μικτή ΑΡΕΩΣ (φαίνεται ήρθε και η ομάδα του Άρη Μυτιλήνης) και ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ Μυτιλήνης 1-0. Ο αγώνας έγινε την ημέρα της τελετής του θεμελίου λίθου της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (στο σημερινό ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Χίου). Έχουμε τις 11αδες των ομάδων, ακολουθεί πανέμορφη περιγραφή των φάσεων ενώ στο τέλος πληροφορούμεθα πως ο ΛΑΙΛΑΠΑΣ νίκησε την ΙΩΝΙΑ ΣΑΜΟΥ με 3-0.





Οι συγκεκριμένοι αγώνες πρέπει να θεωρήθηκαν μεγάλο γεγονός, λόγων των νικών των Χιώτικων ομάδων. Στις 21 Ιουνίου 1927 η εφημερίδα ΧΙΑΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ επανέρχεται με διθύραμβο για τις Χιώτικες ομάδες, σκληρή κριτική για την ΜΙΚΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ , αλλά και με  περαιτέρω πληροφορίες για τον αγώνα ΜΙΚΡΑ  - ΜΙΚΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ.

Οι Μυτιληνιοί κάποια στιγμή διαφώνησαν με τον Σαμιώτη διαιτητή Ζεϊμπέκη, με συνέπεια να αποχωρήσουν που είχε αποτέλεσμα ο διαιτητής να ανακηρύξει νικήτρια τη Μίκρα με 3-0. Πρόσθετη σημαντική πληροφορία, πως κάποτε το 1926  που είχε γίνει αγώνας με την Μίκρα, η Χιώτικη ομάδα έχασε με 8-0, οπότε αυτές οι δύο αναμετρήσεις θεωρήθηκαν ως ρεβάνς. Να συμπληρώσω πως αυτή την φορά για τον αγώνα ΛΑΙΛΑΠΑΣ - ΙΩΝΙΑ ΣΑΜΟΥ αναγράφει ως τελικό σκορ 3-1 και όχι 3-0 όπως πριν.

Ο επίλογος του άρθρου από τον ΓΙΑΝΝΗ ΔΟΥΚΑ καταλήγει «Η Χίος δύνανται να καυχάται δια τα παιδιά της, αυτά που αυτοδίδακτα και χωρίς σχεδόν υποστήριξην, ωδηγήθησαν και ανεδείχθησαν εκεί που έπρεπε να ωδηγηθούν και να αναδειχθούν». 


Για τα συγκεκριμένα ματς υπάρχει ακόμα ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στις 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 1927 όπου περιπλέκει κάπως τα πράγματα ίσως λόγω άγνοιας με τα ποδοσφαιρικά. Αντί για Μίκρα και Λαίλαπα, μας αναφέρει πως η ΜΙΚΤΗ ΧΙΟΥ έδωσε αυτούς τους αγώνες. Εδώ μας λέει πως η ΜΙΚΤΗ νίκησε με 2-0,  αν και όπως λέει το ένα γκολ αμφισβητείτε, ενώ κέρδισε την ποδοσφαιρική ομάδα της Σάμου με 3-0.  

Πάντως και εδώ έχουμε το αίσθημα ότι πήραμε το αίμα μας πίσω καθώς ο αρθρογράφος αναφέρει «Εν εύγε εις τα ακούραστα στα παιδιά μας που ξέπλυναν την ήττα που έπαθαν από τους Μυτιληνιούς τον περασμένον χρόνον». 






Προφανώς μην νομίζει κανείς ότι τότε υπήρχε προπονητής ή τυχών υποδομές και ανέσεις. Καταλαβαίνεται ότι η κατάσταση ήταν ουσιαστικά πρωτόγονη ποδοσφαιρικά, σε σχέση με τα σωματεία της Αθήνας για παράδειγμα που ήταν σε κάπως καλύτερη κατάσταση. Ηλίου φαεινότερο πως το Χιώτικο ποδόσφαιρο ξεκίνησε με  μερικούς πραγματικά ανδρείους ποδοσφαιριστές, να προσπαθούν να κάνουν το μεράκι τους υπό παντελώς αντίξοες συνθήκες, χωρίς προφανώς να αξιώνουν απολύτως τίποτα. Θα μου πείτε άλλες εποχές και άλλες ανάγκες. Θα έλεγα όμως πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα στην πατρίδα μας, μην αποκλείεται να γυρίσουμε αναγκαστικά σε αυτές τις εποχές. Οπότε σίγουρα θα αλλάξουν και οι σημερινές νοοτροπίες.   

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΑΚΗΣ